Home
 
O Studiju
Da li boli?
Tatto i bolesti
Izbledeli tattoo
O bojama
Uklanjanje
Tattoorial
Kontakt
Print page Send mail to friend

TATTOORIAL

Vrste boja

Titanijum dioksid

Titanijum dioksid, kao pigment, je otkriven 1821. ali nije bio preterano zastupljen u upotrebi sve do 1916. god, kada je osvojena tehnologija za masovnu proizvodnju. Kao pigment za komercijalnu upotrebu u industriji, proizveden je u Norveskoj. Postoji mnogo industrijskih klasa titanijum belog pigmenta od kojih se u umetnosti ni jedan ne koristi u cistom obliku. NEOTROVAN pigment sa velikom pokrivnom moci. Veoma je otporan na uticaje svetla, toplote i atmosfere. Visoko kvalitetni, cist pigment reflektuje 97,2% svetla. Nijansa bele nije ni topla ni hladna vec se nalazi negde izmedju olovo bele i cink bele. Do sredine XX veka titanijum je u slikaratvu iz zdravstvenih razloga zamenio olovo belu.

Mineral rutil

titanijum beli pigment

Ptalocijanin zelena

Jasan plavkasto-zeleni pigment, prvi put napravljen 1935. a u upotrebi je od 1938. Po hemijskom sastavu je hlorisan bakar ptalocijanin, ili bakar sa uklonjenim jednim atomom da bi se dobio nemetalni pigment. Ptalocijanin je pigment izvanredno jake nijanse i transparentnosti, i potpuno je otporan na uticaje svetlosti. Mnogi slikari ga ne koriste zbog intenzivne boje. Pokriva nijanse od zuto-zelene do cijan.

Ptalocijanin plava

Organski plavi pigment, predstavljen prvi put u Londonu Novembra 1935. Dobija se fuzijom ptalo anhidrida i karbamid uree sa bakar hloridom, zatm pranjem u razblazenoj kausticnoj sodi, a zatim u razblazenoj hloro-vodonicnoj kiselini. Tada se dobija bakar ptalocijanin koji se rastvara u koncentrisanoj sumpornoj kiselini i pere u obilnoj kolicini vode, a zatim filtrira. Kao rezultat se dobija pasta od koje se susenjem dobija pigment.

Ovaj pigment je veoma kompleksno organsko jedinjenje. Cist bakar ptalocijanin u obliku kristala je duboko plave boje sa jakim bronzanim odsjajem. Ali kada je osusen, u obliku pigmenta, jarko plave je boje, bez bronzanog odsjaja. Veoma je otporan na svetlo, i nazivaju ga "idealnom plavom" jer skoro potpuno apsorbuje svetlost sem zelenog i plavog opsega.

Kao i zelena jake je nijanse i transparentnosti. U obliku praha poseduje neverovatnu finocu. Pokriva nijanse od zelenkasto plave do crvenkasto plave.

Naftol crvena

Naftol pigmenti su razvijeni i patentirani 1911. god. U pocetku je naftol crvena koristena kao boja za pamuk, a upotrebu u umetnosti je nasla 1920-ih. Naftol pigmenti su neotrovni, cesto veoma zasiceni, polutransparentni, intenzivni pigmenti. Srednje nijanse crvene su narocito "zive". Koriste se i u pravljenju ruza za usta. Naftol crvena je narocito vibrantna i "seksi" boja.

Braon

Braon zemljani pigmenti se prave od prirodnih oksida gvozdja koji se nalazi u prirodi u raznim nijansama braon boje, a moze se naci i u prigusenim nijansama crvene, narandzaste, zute i zelene. Drugi minerali kao sto su kalcijum, mangan ili ugljenik menjaju boju oksidu gvozdja. U novije vreme se koristi sinteticki oksid, koji daje iste osobine kao i prirodni.

Ljubicasta

Dioksazin ljubicasta je razvijena 1952. god kao boja. Ptalocijanin plava u koju je dodata dioksazin ljubicasta dobija topliju nijansu. Pigment se dobija tako sto se boja sipa u vrelu kiselinu, opere se i ostatak se melje u prah. Postoji u dve kristalne modifikacije - crvena i plava, cija se nijansa moze menjati razlicitim metodama proizvodnje i mlevenja. Dioksazin ljubicasta je jake nijanse, hladna boja i potpuno transparentna. Veoma kvaliteten pigment.


^ Copyrigh 1995-2002 All rights reserved - Urban Savage Tatto
designed by: Kokotovic Mile